כשאני פוגשת אימהות לילדים צעירים בקליניקה, ואני מדברת על גזירה, התגובות הן בדרך כלל כאלו: "מספריים? השתגעת!? הוא קטן!"
או, אם אני נותנת לילד דף ומספריים, האימא נשמעת בערך ככה: "תיזהר, תיזהר, שים לב על האצבע שלך, תיזהר!! כמעט גזרת את האגודל, ת-י-ז-ה-ר!"
במקרים אחרים מגיעים הורים שמכריזים שהילד שלהם יודע לגזור, אבל אז, כשאני מציעה לו לגזור- הוא לוקח דף, מחזיק את המספריים הכי הפוך שאפשר וגוזר באופן רנדומלי לכל הכיוונים.

אנחנו מזמינות אותך להשאיר את החשש, הסטרס וחוסר הודאות מחוץ לדלת, וללמוד אחת ולתמיד איך עושים את זה כמו שצריך – איך מלמדים ילדים לגזור?
כי בכל זאת, אחת המיומנויות שילדים צריכים ללמוד כבר בשנה הראשונה בגן, והיא עתידה ללוות אותם לאורך חיים שלמים היא… גזירה.
אז נעשה את זה מסודר – עקרונות המפתח הם: היכרות, בטיחות, הטמעה של אחיזת מספריים נכונה, למידה של תנועת הפתח- סגור (ובהמשך חזרה על התנועה הזו עד השגת גזירה ברצף), תרגול שימוש ביד העזר לייצוב וסיבוב הדף והכי חשוב- תרגול והתנסות מהנה.
נתחיל בבסיס ונתקדם:
1. באיזה גיל ילדים צריכים להתחיל לגזור?
התשובה היא כמו בהרבה מיומנויות – אין לזה גיל… יש קטנטנים שכבר בגיל שנתיים יאחזו במספרי נייר שאינן חדות ויתנסו בגזירה חופשית – זה תלוי בסקרנות האישית שלהם ובחשיפה של ההורים לפעילות. ואם את בכל זאת מתעקשת – מקובל שילדים מתחילים לגזור סביב גיל 3. בגיל זה הגזירה היא חופשית לחלוטין, ללא כיוון וללא דיוק. בגיל 3.5 מצופה מילד לגזור על קו ישר. בגיל 4 מצופה שהילד ילמד להניע את יד העזר המייצבת את הדף במקביל ליד הגוזרת – ולגזור למשל ריבוע (גוזרים קו ישר, מגיעים לפינה – יד העזר מסובבת את הדף – ממשיכים לגזור על קו ישר), בגיל 5 מצופה מילד לגזור צורות עגולות ומורכבות.
2. איך מלמדים ילד לגזור באופן בטיחותי?
בשלב הראשון אפשר להתחיל עם מספרי נייר (כמו אלו עם הארנב שבתמונה), בהמשך אפשר להתקדם למספריים עם קצוות עגולים שאינם חדים. מה עוד? כדאי ללמד את הילד לגזור "לאט כמו צב"- גזירה היא פעילות שצריך לבצע אותה באיטיות על מנת להשיג תוצרים מדויקים ולשמור על בטיחות.
איך מתאמנים על גזירה איטית? רגע לפני הגזירה – שחקי עם הילד משחק שאנחנו קוראות לו- "מהר כמו ארנב – לאט כמו צב": התהלכו בחדר במהירות כמו ארנב ובאיטיות כמו צב, באותו האופן – מחאו כפיים, ריקעו ברגלים, ציירו על דף…
הדגמה מוחשית – גופנית של פעילויות אותן תבצעו מהר ולאט יסייעו לו להבין טוב יותר מהו הקצב הרצוי – ל א ט (:
3. איך מלמדים ילד לפתוח ולסגור את המספריים?
חלק מהילדים מצליחים לבצע את הפעולה של פתיחת וסגירת המספריים באופן אינטואיטיבי, אבל עם אלו שלא – קודם כל – מתרגלים על "יבש".
מתנסים בפעולת פתח סגור של איברים שונים – פה, זרועות, רגליים. בהמשך – מתנסים בפעולת פתח סגור של כף היד (כמו בניגון עם קסטנייטות, מכירה?), משחקים עם אטבי כביסה (פתח בלחיצה, סגור בשחרור), מתרגלים איסוף חלקים קטנים עם פינצטה או מלקחיים, מתנסים בלחיצה על בקבוקי ספריי וכדומה… אפשרות פשוטה נוספת – היא התנסות ראשונית עם מספריים עם קפיץ אוטומטי לפתיחה וסגירה (ראי בתמונה העליונה את המספריים עם החץ הוורוד – ניתן לרכוש אותם בחנויות לציוד משרדי או בחנויות ייעודיות לציוד לגני ילדים). במספריים הללו ניתן להשתמש בשלב הראשון עם הקפיץ, ולאחר הלמידה – לקפל אותו ולהשתמש בהן כמספריים רגילות לכל דבר.
4. מהו מנח הגזירה האופטימאלי ואיך מלמדים ילד לאחוז כך?
המנח הנכון לגזירה הוא בסיס מאוד חשוב וכדאי לסגל אותו כבר סביב גיל 3-3.5 שנים. חשוב לציין שעד הגילאים האלו, גם אחיזת מספריים הפוכה נחשבת תקינה.
אז איך נכון לאחוז? כשהאגודל של היד הגוזרת פונה מעלה לכיוון התקרה, והאגודל של יד העזר נמצאת מעל הדף ומסייעת לייצב ולסובב אותו.
כדי לסייע לילד את המנח הנכון אנחנו ממליצות לסמן את האגודלים – הדביקי מדבקות קטנות על האגודלים, ציירי חייכנים על ציפורני האגודלים, צבעי אותן בלק ועוד ועוד…
מהניסיון שלנו – יש ילדים שלא אוהבים לסמן על היד שלהם, ולכן – אנחנו מציעות אלטרנטיבה נוספת – הכיני "מספריים עם עיניים". איך זה עובד? הדביקי עם דבק איכותי שתי עיניים זזות בחלק העליון של המספריים (ראי בתמונה הבאה). לילד תאמרי שהמספריים כל הזמן רוצות להסתכל עליו ולראות איך הוא גוזר ולכן העיניים של המספריים צריכות לפנות מעלה במהלך הגזירה.

5. מה עוד חשוב מבחינת מנח הגזירה?
כדי לתרום ליציבות של היד הגוזרת כדאי ללמד את הילד להצמיד את הזרוע והמרפק לצד הגוף. ילדים צעירים עשויים להתקשות בזה, וזה בסדר… במקרים של ילדים בוגרים יותר שמתקשים בגזירה- כדאי לשים על זה דגש כי זה ללא ספק יכול לעזור. כדי ללמד ילד בוגר לשמר את המנח של יד צמודה לצד הגוף, אפשר לשים לו דף מתחת לבית השחי ולבקש ממנו לשמור שהדף לא ייפול). המרפק של יד העזר, לעומת זאת, לא תמיד יהיה מונח – אלא ינוע בהתאם לצורך בייצוב וסיבוב הדף. עוד נקודה חשובה – נשתדל ללמד את הילד לגזור בכיוון של מלמטה למעלה- המספריים תמיד מעדיפות לטפס ולא לקחת סיבובים מסוכנים או לגלוש במגלשות מלמעלה למטה כי אז הגזירה עשויה לצאת לא מדויקת (:
6. מהם המספריים המומלצים?
בייחוד לשלבי רכישת הגזירה מומלץ לרכוש מספרים המתאימות לגודל כף ידו של הילד. מומלץ שיהיו עם פתח עליון צר לאגודל, ופתח תחתון רחב יותר – אליו ניתן להכניס את האצבע והאמה יחדיו – השימוש באצבע נוספת מאפשר אחיזה איכותית ושליטה טובה יותר במספריים – ובעצם תוצרים מדויקים יותר.
חשוב מאוד! לילדים שמאליים כדאי להתאים מספריים שמאליים. למה? פשוט מאוד – במספריים המותאמים לשמאליים, הלהב הוא הפוך! ומנח ההטיה של היד הגוזרת משתנה בהתאם ללהב.. עם זאת – על אף השינוי המבני של המספריים המתאימים לשמאליים – חלק מהילדים השמאליים התרגלו לגזור במספריים רגילים. האם להחליף להם? התשובה היא לא. כל עוד הילד גוזר בקלות ובנוחות, והתוצרים שלו איכותיים – אין צורך לבצע התאמות מיוחדות.

אז.. באילו משחקי גזירה אפשר וכדאי לשחק?
הדעה הרווחת היא שראשית הגזירה מושתת על מיומנות הקריעה – יד אחת אוחזת בדף והיד השנייה מושכת לכיוון הנגדי – וקורעת אותו. דרך הפעילות של קריעה לומדים על עבודה משותפת של שתי הידיים כאשר לכל אחת מהן תפקיד שונה.
לקטנטנים, סביב גיל שנתיים וחצי, אנחנו ממליצות להתחיל להתנסות במשחק קופסה המדמה סצנה של מספרה – בערכה (הקנויה) מספריים קטנות מפלסטיק, כיסא מספרה, שני דמויות אנשים שבאים להסתפר ו.. בצק (: אפשר להאריך את שיער הדמויות על ידי סיבוב הכיסא על גבי הצינור, ו..לספר אותם! הנאה מובטחת! (ניתן לרכישה בחנויות הסטוק או ברשתות בצעצועים הגדולות (של חברת פליידו), השמועות אומרות שגם באליאקספרס).
בראשית למידת הגזירה, מומלץ התנסות בגזירת נחשי בצק מעט עבים קצרים, בריסטולים עמידים וקטנים (כמו רבע דף A4), גבעולים דקים אך יציבים. הסוד הוא לבחור חומרים שכשאוחזים בהם הם נשארים ישרים (ולא מתקפלים), וכשמנסים לגזור הם נגזרים בקלות (אינם קשיחים מידי ודורשים הפעלה רבה של כוח).
כדי להתאמן על גזירה בודדת (פתח וסגור) באופן חופשי, אפשר לדמות את המספריים לבעל חיים רעב (אצלי בקליניקה זה בדרך כלל תנין שאוהב לאכול נייר כי צורת המספריים מזכירה קצת את גופו של תנין…)- ולהגיש לילדים בריסטול מלבני. התנין "נוגס" ביסים קטנים לכל רוחב המלבן עד לסיום הארוחה (כשאין יותר מקום בדף).
על מנת ללמוד לדייק בגזירה בודדת, כדאי להתאמן בגזירת קווים קצרים. למשל, הגישי לילד בריסטול מלבני עם ציור פשוט של קווים עם מדבקה בסופם – על הילד לגזור על הקו עד ההגעה אל המדבקה. אם תספרי לילד שהמדבקה היא בלון – ובכל פעם עליו להגיע אל הבלון ולפוצץ אותו- תוסיפי איזשהו אלמנט משעשע לחוויה (: לילדים בוגרים יותר, כשכבר רוצים לתרגל גזירה על קו ישר – אפשר למקם את ה"בלונים" רחוק יותר ולצייר חוטים ארוכים יותר. עוד תרגול כייפי לראשית גזירה (גילאי 3-4 שנים) – הוא תספורת לדמויות עשויות נייר (ראי בתמונה).

דרך נוספת לתרגול חוויתי של גזירה היא דרך "דפי גזירה שמספרים סיפור". בכל דף גזירה בחרי אלמנט אחד- קו (ישר, מתעקל, זיגזג) או צורה (ריבוע, מלבן, משולש, עיגול, אליפסה)- ציירי אותו, וסביבו ספרי סיפור מסגרת.|
למשל, אחד המשחקים האהובים אצלי בקליניקה הוא כדורגל מספריים – יוצרים קו ישר מצדו האחד לצדו השני של בריסטול בגודל A5 – בצד אחד מציירים שער ובצד השני ילד עם כדור. כדי להבקיע גול על הילד לגזור על הקו הישר עד שהוא מגיע אל השער. הגיע? גולללל! 1-0 לו. מה קיבלנו? עיניים נוצצות של ילד שמתרגל גזירה על קו ישר בשמחה והנאה!
כמובן שעל אותו העיקרון אפשר לבנות סיפורים רבים בהתאם לתחומי העניין של הילד – בעל חיים שרוצה להגיע לילדה שהוא אוהב, חללית שמנסה להקיף את הירח וכו'.. עופו עם הדמיון והתאימו את סוג הקווים/ הצורות המוצגות לשלב ההתפתחותי בו הילד נמצא (בתמונה- סוגים שונים של קווים באותו הדף – מומלץ להציג רק קו אחד בכל סיפור).

כדי לגוון את הגזירה, מומלץ להתנסות בחומרים מגוונות, ובעצם, אפשר לגזור כמעט כל דבר, צריך וכדאי, כמו תמיד, פשוט להיות יצירתיים, הנה כמה רעיונות שלנו:
- פונפון מעודדות שנתלה על המנורה, נגזר בהנאה ופיזר אבק כוכבים על הרצפה.
- נייר כסף שמעניק תחושה של גזירה קצת אחרת (שימו לב- עשוי להיות חד! לא מתאים לילדים צעירים)
- קרטון גלי שנותן פידבק מעניין לגזירה נגד כיוון הגלים, ותחושה אחרת לגזירה עם כיוון הקווים- מסייע בלמידה של גזירת קו ישר
- סול מנצנץ הוא חומר מושך ויזואלית ומושלם לגזירה- בעל מרקם רך ומסקרן
- דשא סינטטי- קליל וכייפי, לכלוך רב מובטח (:
- פלסטיק דק המשמש לתחתית של מגירות, הוא חומר עמיד בעל מרקם מעניין לגזירה. אפשר לצייר עליו או לצבוע אותו עם טושים עמידים-ולגזור בהנאה.
- וכמובן- קשיות, נחשי בצק, עלים ועוד ועוד ועוד..
חומרים מעניינים ויפים תמיד מוסיפים מוטיבציה להתנסות (:
אז מה אומרת אמא, מי מפחד ממספריים?

31 תגובות. Leave new
תודה! באלי אקספרס זה גם יקר
בשמחה.
את מתכוונת למשחק המספרה? יש את המקור (לרוב ניתן לרכישה באיביי), ויש חיקוי באליאקספרס (עולה כשלושים שקלים..)
מהמם תודה על כתבה מעולה שנתנה לי השראה
מאמר אליפות. תודה רבה!!
תודה רבה (:
מדהים, תודה רבה על המידע והיצירתיות?
תודה לך על תגובה משמחת 🙂
כל ההנחיות שלכן כתובות בלשון נקבה "בכל דף גזירה בחרי אלמנט אחד…. ציירי אותו, וסביבו ספרי סיפור מסגרת"
כדאי מאד לקרוא וליישם את הפוסט של ד"ר תמר עילם-גינדין, איך לכתוב באופן נייטרלי מבחינה מגדרית: https://www.thmrsite.com/?p=3498
היי גילי, תודה על ההמלצה החשובה.
במקרה הזה הנייטרליות אינה רלוונטית משום שההנחיות כתובות בנקבה בכוונה תחילה- אנחנו מכוונות לקהל יעד של אמהות.
עצוב לקרוא את זה.
למה לא לכוון לקהל יעד של הורים?
לאבות לא אכפת מאווירת משחק וכיף בבית? אמהות הן האחראיות לפיתוח המיומנויות של הילדים? אצלכן בקליניקה אבות לא מוזמנים לעבוד עם הילד ולקדם אותו?
ברצינות, באיזו שנה אתן חיות?
לא יודעת מה זה נותן לאנשים כמוך, למצוא את הרע. מההההההה?
לכי תחבקי עץ! ישלילית. בא להן לכתוב לאימהות אז הן יכתבו לאימהות!!!! לא תמיד חייב לדחוף דעות פילוסופיות ומצפוניות! שחררי.
באיזו שנה את חייה? שאת מחייבת להכליל את הגברים בכל דבר.??
אפשר להחמיא על כתבה כל כך טובה!!!!
בתור גננת, אהבתי ואשתף!
הדרכה – גזירה במספרים – מצויינת! אהבתי !
תודה רבה אביבה, שמחות שאהבת (:
כל הכבוד. הכתבה מעניינת מאורגנת ומלאה ברעיונות זמינים לביצוע. עושה חשק לגזור..שנה טובה ופורייה
תודה על הפידבק המשמח מיכל!
שנה מבורכת גם לכם❤️
אחלה כתבה! בתור גננת שילוב שלפעמים גם צריכה לגעת בתחום הזה ולעבור לילדים, למדתי המון! תודה על טוב לבכם ?
תודה על התגובה המשמחת! איזו עבודה חשובה יש לך❤️
שמחות שנתרמת, שנה טובה ומוצלחת??
תודה רבה על הסדר והרעיטנטת, נפלאות!
תודה רבה 🙂
וואו תודה רבה!! בדיוק בשבילנו !!
איזה כיף! שמחות שנהנתם מהכתבה 🙂
יש הנחיות מיוחדות לילשים שמאליים?
לא ממש, למעט העובדה שיש מספריים מיוחדות לשמאליים וכדאי לרכוש אותם.
ואו יצרתי ומלא השראה! המון כלים מצוינים שאוכל לקחת איתי להמשך השנה, מלאה בהודיה!!
תודה רבה אורלי!
מאחלות לך שנת לימודים מופלאה ❤️
תודה על הכתבה!! מאוד מאורגנת, מקצועית למחאה רעיונות. אני מרפאה בעיסוק ואמא וזה מאוד מאוד מסייע. תודה לכן!
תודה רבה על התגובה המשמחת. בשביל זה אנחנו כאן 🙂
וואו מדהים! החכמתי רבות! תודה!!!
איזו תגובה משמחת 🙂 שמחות שנתרמת
אני גננת, והכתבה הזאת כל כך מצויינת שאני לא מפסיקה לחזור אליה ולהמליץ לנשות מקצוע והורים לקרוא אותה. היא שינתה לי את התפיסה לגבי למידה של פרקטית הגזירה והפכה את החוויה בגן סביב האימון לכייפית ומוצלחת! תודה רבה
תודה רבה על התגובה המרגשת נעמה!!
שמחות מאוד להעביר הלאה את הידע המקצועי שלנו הלאה כדי שכמה שיותר ילדים ילמדו לגזור בקלות ובהנאה ❤️